Змагатимеш до посилення сили, слави, багатства і простору Української держави

Бидгощ м

Би́дгощ (пол. Bydgoszcz, нім. Bromberg, лат. Bidgostia) — місто в історичному регіоні Куявія на півночі Польщі. Місто розміщене на річці Брді, є початковим пунктом Бидгоського каналу, який на сході доведений до Вісли. Бидгощ — найбільше місто та адміністративний центр Куявсько-Поморського воєводства.

Бидгощ є одним з найбільших міст у Польщі, 8-ме за чисельністю населення (363 930 осіб), 10-те за площею (175,98 км²). Місто є великим економічним, культурним, науковим, медичним, військовим та спортивним центром країни. Бидгощ — великий транспортний вузол, місце перетину автомобільних, залізничних та внутрішніх водних шляхів Польщі. Місто має міжнародний аеропорт ім. Ігнація Яна Падеревського та річковий порт. У Бидгощі також перетинаються два річкових транспортних шляхи, які об'єднують між собою річкові транспортні системи Західної та Східної Європи.

Місто має диверсифіковану промисловість і розвинуту сферу послуг. Поряд із вітчизняними підприємствами, у місті функціонує також багато представництв іноземних компаній. У 2005 році у місті було засновано Бидгощський промислово-технологічний парк, у якому в 2009 році на 30 га було закладено Поморську спеціальну економічну зону.

У 2010 році в Бидгощі навчалося 44,4 тис. студентів. У місті функціонує 4 публічних вищих навчальних заклади: Університет Казимира Великого, Природничо-технологічний університет ім. Снядецьких, Медичний коледж Університету Миколая Коперника, Музична академія, а також 6 приватних університетів, три з яких належать до великих навчальних центрів північної Польщі — Куявсько-Поморська вища школа (Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa), Вища школа економіки (Wyższa Szkoła Gospodarki), а також Вища банківська школа (Wyższa Szkoła Bankowa).

Місто є великим центром музичної культури. У ньому розміщені широко відома філармонія з доброю акустикою, а також сучасна опера. У 2005 році випускник Музичної академії Рафал Блехач (Rafał Blechacz) став переможцем XV Міжнародного конкурсу піаністів ім. Фредеріка Шопена. Окрім публічного Польського драматичного театру, у Бидгощі функціонують також кілька приватних театрів, численні художні галереї традиційного та сучасного мистецтва.

Бидгощ є також великим туристичним центром. Заслуговують на увагу Старе місто, в долині річки Брди, (до складу Старого міста також входить район Старий Фордон (пол. Stary Fordon), розміщений над Віслою), Млинарський острів (пол. Wyspa Młyńska), Бидгощська Венеція та Середмістя з будівлями у стилі сецесії, старовинні костели, католицькі святині, численні музеї.

Унікальною пам'яткою Бидгоща є найстаріший з діючих штучних водних транспортних шляхів — Бидгощський канал (1774 року) з системою шлюзів. Чарівності місту додає набережна, яка у темну частину доби освітлюється. У весняно-літній сезон на річці Брді працює річковий трамвай.

Бидгощ є великим військовим (у ньому розташовані Інспекторат Управління Збройних сил, а також навчальний центр НАТО), медичним (10 лікувальних закладів, один із найкращих онкологічних центрів країни) і спортивним центром Польщі. У місті багато зелених зон: парків, лісів, велика кількість гідротехнічних споруд.

Джерела:

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»