Александрув-Куявський м

Александрув-Куявський (пол. Aleksandrów Kujawski) — місто в центральній Польщі. Адміністративний центр Александровського повіту Куявсько-Поморського воєводства. У 1975—1998 роках місто адміністративно належало до Влоцлавського воєводства.

Населення становить понад 12 тисяч осіб (2008). Площа міста — 7,23 км². Середня щільність населення — 1699 осіб/км².

В Александрув-Куявському, після поразки Армії УНР, в грудні 1920 року був відкритий табір інтернованих вояків УНР, в якому перебував зокрема Лицар Ордену Залізний Хрест «За Зимовий похід і бої» хорунжий Микола Лівак. В таборі у період 1921—1923 років виходив журнал «Релігійно-науковий вісник».

Джерела:

Колянчук О. Українські політичні емігранти в науковому, культурному, суспільному і господарському житті Другої Речі Посполитої. Перемишль: Південно-східний науковий інститут в Перемишлі, Перемишль 2017 р. -389 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».