Церква св. Дмитра

Вперше згадується у документах 1507 р. 1 У 1621 р. в книзі записів присяг новопосвячених священиків при єпископі Атанасію Пакості залишив власноручний запис (на жаль пошкоджений і неможливо відчитати місце його призничення) Григорій Савка, попович криницький: “Я Грєгории Савка попович Криницкий чиню відомо… в року тепер… АХКА… ”. 2 У 1790 р. під час регуляції парафій австрійською владою окрема парафія в селі ліквідована і церква приєднана до парафії в селі Терноватка. 3 У 1830 р. дідичем села греко-католиком Зарембським розпочато будову нової мурованої церкви замість старої дерев’яної. 4 Але його смерть не дозволила завершити будівництво. У 1840 р. виведені під купол стіни розібрав новий поміщик католик Станіслав Ґлуховський. 5

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 176.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 4б, справа 205, аркуш 192.

3. ХЦЖ. 1908. 4. 15. – С. 573.

4. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Томашевский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 16. – С. 257-260.

5. Там само.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 250,