Костел Преображення

Костел Преображення

Розмір зображення: 600:405 піксел

Kościół pomocniczy pw. Przemienienia i Matki Boskiej Częstochowskiej z II. poł. XlX w.; na planie ośmioboku, konstrukcji zrębowej, oszalowany i pokryty gontem; wnętrze: ołtarze z XlX/XX w. Budowla zaprojektowana przez architekta Feliksa Księżarskiego. Nakryta kopulastym dachem ze ślepą latarnią oraz dachami dwuspadowymi. W dachu nad prezbiterium kopulasta wieżyczka na sygnaturkę z latarnią. Otwory okienne i drzwiowy mają wykroje półkoliste, a okna drobne podziały wielokwaterowe. Wnętrze nakrywają stropy płaskie. W wyposażeniu znajdują się dwa ołtarze z przełomu XIX/XX w. z obrazami Przemienienia Pańskiego i Matki Boskiej Częstochowskiej Przy kościele znajduje się drewniany krzyż – pamiątka jubileuszu bitwy pod Grunwaldem w 1910 r.