1991 р. Церква Благовіщення на «Церквиськах»

Біля присілку Крилоса Четверки, на полі «Церквиська», що знаходиться на лівому березі Лукви, Л.Лаврецький за участю І.Шараневича у 1884-85 роках розкопав фундаменти видовженої однонавної білокам’яної церкви. На підставі документу з XV ст. І.Шараневич вважав розкопані руїни храмом Благовіщення. Таку ж назву зберегла і місцева традиція. Після археологічних досліджень були опубліковані план фундаментів, фрагменти підлоги, викладеної різноманітними полив’яними плитками, а також зразки різьблених уламків архітектурного декору (іл.16).

У 1987 та 1990 роках Благовіщенське церквище повторно досліджувала археологічна експедиція зі Львова (іл.17).

Фундаменти окреслюють кам’яну однонавну церкву розмірами 22,75:11,00 м (без врахування виступів). Планувальна структура храму складалась із прямокутної нави, пресвітеру і апсиди. Подібні типи планів характерні для невеликих сакральних будівель середньовічної Європи (іл.16). Фундаменти церкви Благовіщення муровані з річкового каменю на міцному вапняно-піщаному розчині. У верхніх частинах конструкції виразно читається система кладки «ялинкою», яка була широко відома ще з часів Стародавнього Риму.

Збереглись фрагменти мозаїчної підлоги, укладеної з полив’яних плиток різних форм і кольорів (іл.16) Крім типових багатоповторюваних форм, зустрічались так звані фігурні плитки з фрагментами двохколірних більших зображень, відтисненими та продряпаними рисунками. Вони свідчать про високу майстерність в оздобленні підлоги.

При північній стіні фундаменту виявлено частину монолітного вапнякового саркофагу з часу існування кам’яного храму. На підставі архітектурного аналізу та археологічних знахідок церкву Благовіщення слід датувати початком XIII ст., а тривалість його функціонування передбачати до XV ст.

Джерело: Лукомський Ю.В. Архітектурна спадщина давнього Галича. – Галич: 1991 р.