2008 р. Поруч з пам’ятником героям Крут відкриють музей

Алла Скорик, Костянтин Сіліченко

Дата: 06.08.2008

На Чернігівщині поруч із пам’ятником героям Крут з’явиться новий музей. Розмістять його у вагонах, схожих на ті, в яких їхали на захист України 300 студентів та гімназистів 1918-го року. У музеї-потязі демонструватимуть не лише документи та унікальні відеокадри, а й відтворять солдатську кухню і побут того часу. А ще там чергуватиме охорона – адже пам’ятник героям Крут уже тричі паплюжили.

Ці вісім вагонів стануть Національним музеєм України. Вони стоятимуть у Крутах на згадку про студентів, яких на поїзді зі зброєю привезли боронити Україну від більшовиків. У пошуку справжніх вагонів того часу ініціаторам встановолення меморіалу допомогло Міністерство транспорту.

Анатолій Гайдамака, автор ідеї: “Нема, це останні вагони, по всій Україні нема більше. Пропонували 1940-х років, післявоєнних, а от 1920-х дуже складно було знайти”.

Уже кілька місяців вагони реставрують. Десятки років вони не знали дороги і за цей час перетворилися на справжній смітник.

Анатолій Гайдамака, автор ідеї: “Привезли нам гниляччя, скільки сміття було – більше ніж ці вагони, а треба ж було зберегти історичність, все що могли – зберегли”.

Після чищення – повернення у минуле. Реставратори всередині оббили їх деревом, як це робили сто років тому, пофарбували підлогу. Для кращого розуміння епохи туристами залишили вошебійку.

Борис Дедов, співавтор проекту: “Даже оставили надпись “Дизраствор”. Тут паром обрабатывали людей, а выходили отсюда. Это война – тиф и воши. Вошебойка в хозяйстве вещи незаменимая”.

Буде в експозиції і справжня солдатська кухня. Тут можна буде і чай нагріти, і руки вимити теплою водою, адже у наступному вагоні на туристів чекатиме історія. На прожекторі крутитимуть документальні фільми, на полицях – лежатимуть документи.

Валерій Сарана, директор дирекції будівництва Меморіального комплексу памяті героїв Крут: “За радянські часи всі спогади та матеріали про Крути або глибоко ховали, або знищували. Документів дуже мало. Але дещо ми знайшли. Наприклад, унікальний документ-наказ 1943-44 років по загону УПА про святкування 29 січня День героїв Крут”.

Автори Меморіалу вже нині побоюються вандалів. Тричі пам’ятник героям Крут обливали фарбою. Тому тепер в одному з вагонів Музею чатуватиме охорона. Цілодобово вона стежатиме за зображенням на моніторах від 16 відеокамер.

Джерело: 5 канал