Св.Параскева. Ікона сер. 16 ст.

З жіночих образів дуже популярною була «Параскева» («П’ятниця»), що її зображували з житійними сценками обабіч. У стародавні часи в Києві та Новгороді цю святу вважали опікункою торгівлі. Мабуть, з нею в українській іконі XVI століття пов’язувалося втілення ідеалу жіночої фізичної та духовної краси, героїчної стійкості. Поясне відтворення «П’ятниці» в короні з Крушельниці (Скільщина, середина XVI ст.) виділяється лаконізмом композиції, глибоким і сильним виразом прекрасно відмодельованого обличчя. В колориті поєднується кіновар спокійного тону, насичений блакитний колір та золотиста вохра в тлі. В трактуванні драпіровок уже намічається прозоре накладання фарб з легким пробілюванням – прийом, який набув особливого поширення у львівській школі в другій половині століття (с. 263 – 264).

П’ятниця. Ікона з Крушельниці. Середина XVI ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 267.