Церква св. Параскеви

Розташовувалась біля Люблинських міських воріт і існувала вже в часі будови церкви св. Трійці, тобто в першій половині XVI ст. (1505 р. 1) 2. П’ятницький піп згадується в люстрації 1564-1565 рр. 3 У документі 1632 р. сказано, що священик Василь Черникевич, парох церков св. Хреста і св. П’ятниць, прийняв унію. 4 У акті візитації 1741 р. про неї сказано: “Інша церква (або каплиця мурованої) св. Параскеви дерев’яна, в дахах репарації потребує, в стінах добра”. 5 Перестала існувати в кінці XVIII ст. Ймовірно, розібрана австрійською владою.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 229.

2. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Красноставский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 14. – С. 220-221.

3. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1900. – Т. З. – С. З.

4. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд БА, справа 24, С. 37.