Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 758:800 піксел

Вперше згадується у документах 1480 р. 1 У 1685 р. парафія отримала надання від власника села Иосифа Бонавентури Мйончинського. 2 На Білопольському соборі духовенства Холмської єпархії у 1749 р. був місцевий парох Іван Грушецький, декан Щебрешинського деканату. 3 У 1840-1857 рр. на місці попередньої зведено коштом дідича Аврелія Політила нову муровану церкву. 4 З 1875 р. – православна. У 1909 р. під час ремонту збудовано окрему муровану дзвіницю. 5 Зачинена після першої світової війни, а у І938 р. перетворена на костел. 6 Під час німецької окупації знову служила православній громаді. 7 З 1945 р. – костел св. ап. Петра і Павла. 8

Розташована посеред села на рівній ділянці при сільській дорозі. Орієнтована, мурована з каменю, тинькована споруда. Прямокутна в плані, з квадратовим вівтарем зі сходу і бабинцем з заходу та прямокутною захристією з півночі нави і вівтаря. Тиньковані зовнішні стіни розділені граничним ґзимсом, перерваним віконними обрамуваннями. Вхід і вікно в бабинці в спільному обрамуванні, з архівольтом. Над навою – чотирисхилий дах з сиґнатуркою, що змінила колишню цибулясту маківку. Над бабинцем – двосхилий дах, а над вівтарем – трисхилий. Всі дахи криті бляхою. Всередині приміщення перекриті пласкими стелями.

На північний захід від церкви розташована триярусна мурована, квадратова в плані дзвіниця. Кожен наступний ярус її вужчий від попереднього. Вкрита дзвіниця низьким пірамідальним дахом, увінчаним маківкою.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 360.