Пам’ятник Анні Київській у Кракові

19 Листопада 2019 р. у Кракові відбулося урочисте відкриття пам’ятника Анні Київській – княгині Київської Русі, доньці Ярослава Мудрого, королеві Франції в XI столітті. Статуя встановлена на територї Палацу Вєлькопольського.

Урочистості з нагоди відкриття пам‘ятника княгині Анні Київській розпочалися о 14.00. У дворі Палацу Вєлькопольського (pl. Wszystkich Świętych 3-4), де зараз розміщена Мерія міста Кракова, зібралося чимало людей, серед них представники краківської влади, мешканці міста, а також автор скульптури Федір Баландін і офіційна делегація з Києва на чолі з заступником міського Голови Валентином Мондриївським.

Скульптура, яка зображує молоду Анну Київську – це подарунок громаді Кракова від Київської Міської Державної Адміністрації і Громадської Організації «Чотири Королеви», вручений під час минулорічних «Днів Києва в Кракові». Творці монумента – Костянтин Скритуцький та Федір Баландін. Пам’ятник Анні Київській є авторською реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016-го в сквері Анни Київської на Львівській площі у Києві.

Княгиня Анна – молодша донька київського князя Ярослава Мудрого. У 1051 році вона була видана за короля Франції Генріха і стала королевою Франції. Дорогою до Франції, Краків, королівська столиця Польщі, став її першою великою зупинкою. Тут проживала її тітка – Марія-Добронега Володимирівна – дружина польського короля Казимира І Відновителя, у якої княгиня гостювала протягом кількох місяців.

Встановлення скульптури у дворі краківського магістрату є символічним результатом серії проектів, спрямованих на розвиток Краківсько-Київського партнерства і хороших сусідських відносин.

«Пам’ятник Анні Київській – символізує польсько-українську дружбу. Це символ того, що співпраця і добрі відносини між Києвом і Краковом функціонують від XI столітті. А також символ того, що Україна належить до Європи – Київська княгиня в XI столітті стала королевою Франції, а Краків – був першою її зупинкою до Франції, де вона перебувала багато місяців на вихованні у своєї тітки. Це дуже символічно для України і Європи у цілому», – коментує Богуслав Кошмідер, віцепрезидент міста.

Окрім скульптури, під час минулорічних «Днів Києва в Кракові», Київська мерія подарувала Кракову особливий вид білих троянд, який був вирощений у Франції і названий на честь княгині «Anne de Kyiv». Навесні, посаджені троянди, мають оздобити пам’ятник.

В рамках Міжнародного проєкту «Шлях Королеви» пам’ятник київській княгині планують встановити в ключових містах Європи, якими вона рухалася з Києва до Франції в XI столітті.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".