Кляштор цистерціанців

Opactwo Cystersów w Mogile – Zabytki:

– Kościół (1222-1266) jest zbudowany z cegły z użyciem kamienia do szczegółów architektonicznych i celów dekoracyjnych, w stylu wczesnogotyckim, z zachowaniem licznych elementów stylu romańskiego. Należą tu: prezbiterium, transept, kaplice bliżne oraz nawy boczne. Beczkowe sklepienie nawy głównej zostało zbudowane po pożarze w roku 1780. Wnętrze kościoła zdobi polichromia. W glifach kilku okien przetrwały ślady fresków gotyckich. Prezbiterium, transept i pd. kaplice bliżne pokryte są polichromią z XVI w. wykonaną przez Stanisława Samostrzelnika. Ołtarz Główny znajdujący się w prezbiterium to późnogotycki poliptyk z 1514 r. W szafie środkowej poliptyku jest posąg Matki Bożej z dzieciątkiem, a na dwu parach skrzydeł rzeźbionych i malowanych – sceny z życia i męki Chrystusa oraz prorocy. W Kaplicy Krzyża Św. (oddzielonej od nawy głównej barokową kratą z roku 1650) znajduje się ołtarz późnobarokowy, a w nim łaskami słynący krucyfiks z poł. XIV w. i antepedium z roku 1842.

– Gotyckie krużganki zbudowane za czasów Kazimierza Wielkiego. Znajdują się w nich gotyckie i renesansowe płyty nagrobkowe przniesione z kościoła i kaplicy Krzyża Św. oraz portal z XIII w.

– Biblioteka znajdująca się nad pd. kaplicami bliźnimi wraz z archiwum, dostępne tylko dla celów naukowych. W pd. narożniku krużganków znajdowało się oratorium zakonne. Dziś, odnowione służy jako kaplica dla młodzieży akademickiej.

– Ogród. Wejście możliwe tylko grupowe z przewodnikiem lub w czasie odpustu (14 – 21 września)

– Zegar słoneczny na pd. ścianie kościoła z napisem „Adducam contra te tempus” – wyprowadzę przeciw tobie czas – przypomina mieszkańcom klasztoru, by prowadzili życie zgodnie ze swoim powołaniem – „Ora et labora„.