Костел св.Миколи

Костел св.Миколи

Фото Максима Рітуса, опубліковано 12.04.2019 р.

Костел 15 – 16 ст. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

с. Костіїв. (Костиїв, Кощиїв) (УАПЦ)

Церква св. пр. Іллі.

Перші згадки про церкву датуються 1450 р. Тоді ж згадується і місцевий священик Іван Кондратович. Існують документальні свідчення про церкву св. Миколи з 1515 та 1578 pp. В акті візитації 1827 р. зазначено, що церкви в селі вже немає.

Ще у 1399 р. у селі для римо-католицької громади збудовано мурований костел св. Миколи. Ймовірно, що викінчення і освячення його відбулося у 1430-1436 pp., бо в деяких джерелах подається власне ця дата. У 1836 р. до західної стіни добудовано присінок, а до вівтаря з півночі – захристію. Після другої світової війни стояв зачинений і нищився. На початку 1990-х pp. автокефальна православна громада переселенців з Холмщини, з села Добужок, отримала його на церкву, відремонтувала і дещо перебудувала.

Розташований на пагорбі в північній частині села. Первісно це була однонавова мурована споруда з рівношироким наві гранчастим вівтарем і внутрішньо виділеним нартексом у західній частині. Вкривав костел двосхилий дах з ажуровою сигнатуркою на гребені, завершеною бароковою маківкою. Тиньковані стіни, укріплені в пізніші часи контрфорсами, прорізали прямокутні віконні отвори з гостролуковим ґотичним завершенням. При пристосуванні костелу на церкву над східною частиною нави надбудовано два фронтони, що утворили псевдотрансепт, та вставлено на його передхресті на низькому сліпому восьмерику велику грушасту баню, завершену ліхтарем з маківкою.

На південний захід від споруди, на краю горба розташована муровна стінна дзвіниця на два аркові прорізи для дзвонів. Із півдня на подвір’ї розташована скульптура пр. богородиці.

Максим Рітус Спадщина. Костеїв. Церква св. Іллі (римо-католицка церква св. Миколая) (12.04.2019 р.) [+ фото інтер’єру]

Більше фотографій: