Церква Покрови (стара)

Кошельово. Церква Покрови пр. богородиці, 1809 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 418.

Кошельово Хустський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1809. (УПЦ)

Розповідають, що назва пішла від імені першого поселенця на ім’я Кошель.

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву Різдва пр. діви Марії з вежею, вкриту шинґлами, з двома дзвонами, всіма образами прикрашену. Ця церква згоріла за три години в 1799 р. (за іншими джерелами, у 1802 р.) через недбальство церківника, після чого в селі збудовано нову муровану церкву.

Іконостас вирізьбив І. Павлишинець, але “царські двері” походять зі старого іконостаса. У 1976 – 1978 роках малювання стін здійснили художники В. Кризина та В. Якубець.

На південній стіні нави прикріплено мармурову табличку з написом: “Михаилъ Маркошъ оть Бедевли | Местный Парохъ | упокоился г. 1838 Марта 1 го | Блаженный Ему покой и вічная память. | Памятник сей сооружал Синь Его Михаилъ | півецъ-каноникъ 1884”.

Вежу церкви вкрито бляхою в 1935 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 418.