Церква св.Трїйці

Церква св.Трїйці

Розмір зображення: 591:800 піксел

Коритняни. Церква св. Трійці, 1801 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 34.

Коритняни Ужгородський район

Церква св.Трїйці 1801 р. (УГКЦ + УПЦ)

Згідно з парохіядьними записами священика Миколи Теодоровича, що служив у Коритнянах з 1975 по 1820 р., першу дерев’яну церкву було споруджено завдяки зусиллям священика Гутная або Дирпаковича, який священикував тут з 1700 до 1712 р.

Ця церква згоріла, і другу дерев’яну церкву вирішив будувати священик Лука Молодовський, що служив у селі з 1712 до 1755 р. Зберігся опис цієї церкви: “з вежею, шинґлами крита, всіми образами украшена…,” з трьома дзвонами, “освячена от архипресбитера Ужгородського Дринаковича”. Коритняни тоді налічували 15 хат, а в 1751 р. філії були в селах Розівка, Великі та Малі Ґеївці, Великі та Малі Ратовці, Минай, Боронява, Часловці, Концово, Текерчин. Землевласниками були отці єзуїти.

Стару дерев’яну церкву продали за 100 золотих у село Пекнегаза Саболчського комітату, а в Коритнянах на роздоріжжі в центрі села спорудили величну муровану церкву, яка є архітектурною домінантою в околиці. Від інших мурованих церков її вирізняє багатший силует з двома бароковими турнями над бічними апсидами. Розповідають, що стіни вибудували на висоту вікон, а потім будівництво припинили, поки італійські майстри не вивели склепіння. Шематизм 1915 р. датує церкву 1782 р., коли священик Михайло Лупес розпочав будівництво й отримав від імператора Йосифа II допомогу в розмірі 2149 золотих.

Посвячено церкву в 1794 р. за священика Івана Рубшия. Латинський напис на бароковому іконостасі свідчить, що виготовлено його за священика Миколи Теодоровича в 1799 p., а різьбярем міг бути Мартин Духнович або Юрій Плебанович, який різьбив іконостас у Михайлівцях, коли там служив о. Теодорович. На гарній казательниці написано по-угорськи, що поставила її сім’я Івана Гедєша з Америки в 1929 р. за священика Івана Гранчака. У 1932 р. бляхар Михайло Куруц вкрив турню церкви оцинкованою бляхою, хоча спочатку йшлося про мідь. У 1938 р. будівельник Юрій Павлович зробив ремонт церкви вартістю 13.500 корон, під час якого було проведено електрику. У 1988 р. майстер Олександр Естрайхер і брати Костики зробили капітальний зовнішній ремонт церкви.