2008 р. На військовому цвинтарі у Комарному знайдено 76 останків і капітана НКВС з…

2008 р. На військовому цвинтарі у Комарному знайдено 76 останків і капітана НКВС з медальйоном Ісуса

Дата: 01.12.2008

Під час дослідження військового цвинтаря у місті Комарному Городоцького району Львівської області загалом було ексгумовано 76 останків. Було знайдено також багато особистих речей військовослужбовців, а під гімнастеркою одного з капітанів НКВС виявлено медальйон із зображенням Ісуса Христа. Про це сьогодні, 1 грудня, під час прес-конференції «Перепоховання у Комарному. Інформація з перших вуст» розповів заступник директора КП «Доля», яке проводило ексгумаційні дослідження, Володимир Харчук.

Зі слів директора КП «Доля» Ярослава Онищука, проведені дослідження свідчать, що попередні дані про захоронення у цьому місці не підтвердились і надгробні написи також. Адже, зокрема, за інформацією Генерального консульства Російської Федерації у Львові у місті Комарному тут мало бути поховано 93 людини.

(«Из них 61 человек – воины 17-ой гвардейской танковой армии 1-го Украинского фронта, погибшие при освобождении г. Комарно. В основном, это выходцы из России. Они были захоронены в трех братских могилах. Еще 22 человека захоронены в отдельных могилах – это сотрудники НКВД и партийно-хозяйственные руководители, убитые участниками формирований ОУН-УПА в 1945-1949 гг», – йшлось у повідомленні, з посиланням на Справочное издание «История городов и сел Украинской ССР. Львовская область», сс.241-242. Главная редакция Украинской советской энциклопедии. 1978 г., г. Харьков). [В СРСР було тільки 6 танкових армій, отже 17-ї танкової армії ніколи не існувало. Думаю, це якась танкова бригада, не армія. М.Жарких]

Проте у результаті дослідження було встановлено, що на цьому військовому кладовищі було перепоховано останки 36 військовослужбовців 92-го Перемишльського пограничного загону, які загинули в околиці Комарного 29-30 червня 1941 року. Зокрема, було знайдено солдатський ідентифікатор на прізвище Олександр Осипович Куликов, 1916 р.н. Решта останків – це військовослужбовці НКВС, комсомольські та партійні активісти (39 чоловічих і один жіночий скелет).

Ці дані визначені з надмогильних плит, супровідного матеріалу, видів поранень тощо. Двох загиблих-лейтенанта М. Яреми та секретаря райкому партії І. Колодія було ексгумовано в присутності їх родичів і останки передані їм.

Як зазначив Я. Онищук, наукові дослідження щодо знайдених останків будуть продовжуватись й надалі. Зокрема, для їх ідентифікації, вони звернуться в місцеві архіви та державні архіви СБУ, а також до архівів Російської Федерації.

Завтра на сесії Комарницької міської ради має визначитись подальша доля знайдених останків. Їх мають намір перепоховати за християнськими звичаями на місцевому «польському» цвинтарі і встановити відповідну меморіальну плиту. На місці колишнього захоронення, яке знаходилось в самому центрі міста, продовжити паркову зону.

Довідка ЗІКу. На адресу ЗІКу сьогодні, 1 грудня, під час прес-конференції «Перепоховання у Комарному. Інформація з перших вуст» пролунали закиди у неправдивості інформації щодо перепоховань. За словами директора КП «Доля» Ярослава Онищука, яке проводило ексгумаційні дослідження у місті Комарному Львівської області, всі роботи на цвинтарі велись згідно з визначеним державою порядком. Проте, ЗІК наполягає, що подана нами інформація не містила жодного перекрученого факту, до того ж все було підтверджено фото.

ЗІК ще раз подає повністю інформацію, яка стала приводом для прес-конференції:

У місті Комарному Городоцького району Львівської області знесли пам’ятник радянським солдатам і розрили їхнє поховання

Місце розкопок не огороджено і ніким не охороняється. Викопані скелети місцеві підлітки фотографують на мобільні телефони. Про це сьогодні, 24 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Центр Комарного. Міський парк. На місці пам’ятника Воїну-визволителю і солдатських поховань – розбиті, згорнуті до купи надмогильні плити, величезні ями, насипи землі. Біля однієї з ям група школярів. Хіхікаючи, знімають на мобільні телефони викопаний скелет… Заступник голови Городоцької райадміністрації Володимир Бобиляк і мер Комарного Євген Здерко, які з’явилися на місці розкопок, пояснили, що рішення перепоховати останки радянських воїнів було прийнято на сесії Комарницької міськради – «з тою лише метою, що на міському цвинтарі за ними будуть краще доглядати». Скільки всього полеглих воїнів було поховано в міському парку можновладці не знають.

Розкопки проводить комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля». Дозволи на розкопки і перепоховання видала Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій та Державна служба з питань національної культурної спадщини. Перепоховати на міському кладовищі Комарного останки радянських воїнів планується до 30 листопада».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»