Церква св.Петра і Павла

Церква св.Петра і Павла будується [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 82].

Церква розташована в центрі міста на головній вулиці. Дзвіниця розташована в позиції А4. Спостереження М.І.Жарких, 29.06.1989 р.

м. Комарно.

Городоцький.

Церква св. ап. Петра і Павла. 1848.

Розташована в місті. Існуюча мурована церква збудована в 1848 р. на місці давнішої дерев’яної триверхої, яка згадується у візитаційному описі 1764 – 1765 pp. Початково це була однонавова споруда типу терезіанських церков. У 1915 р. під час боєвих дій вона згоріла. Проекти відбудови виконали у 1923 р. архітекти Олександр Лушпинський та Яків Рудницький.

Відбудову проведено у 1927 – 1929 pp. за проектом Євгена Нагірного. До північної і південної стін нави прибудовано півциркульні бокові рамена, над навою на восьмерику утвореного середхрестя здійнялась дзвоняста баня з ліхтарем і маківкою. Західний фасад оформлено пілястрами тосканського ордеру і завершено барокізуючим фронтоном з написом у верхній частині про час перебудови: «Р. Б. АЦКЗ (1927)». Над порталом також рік «1927».

Намісний ряд триярусного іконостасу виконав Антон Манастирський, верхній з апостолами пізнішого походження. Два бічні вівтарі у бічних каплицях Богоматері і Христа мають авторський підпис: «А. Манастирський // Львів, 1936». Закрита у 1957 – 1989 pp., використовувалася на склад промислових товарів.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 25, справа № 1544.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 234 – 235.