Драматичний театр ім. І. Озаркевича (№ 7)

(Вічовий майдан, 7). Фото Д. Я. Вортмана, квітень 2018 р.

1848 року Коломийська рада взяла на себе ініціативу створення українського аматорського театру.

Організаторами виступили голова Коломийської ради Микола Верещинський, бургомістр Сильвестр Дрималин і місцевий священик Іван Озаркевич.

Діяльність Коломийського українського аматорського театру розпочалася виставою «Дівка на виданню” 8 червня 1848 р. Мистецьким керівником, режисером цієї події і всіх наступних вистав був австрійський офіцер-поручник Алоїз Ляйтнер.

Український аматорський театр відродився в Галичині аж у 1865 року, перетворившись через рік на професійну мандрівну трупу під назвою «Руський народний театр». Але від того, що діяльність аматорського театру в Галичині і, зокрема, в Коломиї 1848 – 1850 рр. обмежувалась трьома роками, не применшується значення його в історії театральної культури. Тому й відзначаємо ми сьогодні в нашій незалежній державі 160-річчя від початку нового українського театру в Галичині, що веде свій родовід з аматорського гуртка в Коломиї.

В першій половині 20 сторіччя будівля теперішнього театру належала товариству ремісників „Gwiazda”.

З 1939 року театр мав назву „Коломийський музично-драматичний театр ім. Ярослава Галана”.

Тепер театр носить назву «Коломийський обласний академічний український драматичний театр ім. Івана Озаркевича».

Веб-сайт:

На фасаді театру встановлена пам’ятна дошка Василю Симчичу, артисту і режисеру.

Плита з барельєфом і надписом: «В цьому будинку з 1946 по 1963 рік працював відомий український режисер, актор Симчич Василь Ілліч». Автор: Басюк Август Пилипович, відкрита 7.01.1990 р. Матеріал: білий цемент, мармурова крихта. 0,50 х 0,90 м.