Ратуша (№ 1)

Ратуша (№ 1)

Розмір зображення: 800:650 піксел

(Просп. М. Грушевського, 1). У 2018 р. – міська рада. Вигляд з боку провулка. Фото Д. Я. Вортмана, квітень 2018 р.

Вдосвіта 24 серпня 1745 року купці і міщани стали свідками, як перед дерев’яною ратушею кат Міхал Козловські розрубав на дванадцять шматків бездиханне тіло Олекси Довбуша.

1869 року ратуша згоріла. А в жовтні 1871-го на Ринку знову здійнялася пожежа, в полум’ї якої згоріло 27 іудейських домів. Так минуло ще шість відбудовних років, і погорільці містобудівничі розпочали зводити нову муровану споруду в неоренесансному стилі. Будівництво тривало два роки (11876 – 1877) й обійшлося місцевій скарбниці у 70.000 золотих ринських. А 22 листопада 1877 р., при великому народному здвигу, ратушу освячують. Звідтоді над кожною віконною рамою партеру красується керамічний герб міста Коломия.

Звідси, з найвищої точки міста, пожежні вели спостереження над коломийською околицею. В разі пожежі черговий подавав сигнал свистком. А задля вигоди обивателів вивішував табло з показниками температури повітря.

На фасаді встановлено меморіальну дошку Тадеушу Костюшку (1884 р., відновлена в 1991 р.).