Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:622 піксел

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Холмського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Перші згадки про сільську церкву датуються 1620 р. 1 У 1773 р. була збудована нова дерев’яна церква і окрема дерев’яна дзвіниця коштом солтиса села Уханьки Івана Града. 2 З 1875 р. – православна. У 1892 р. церкву відремонтовано і наново посвячено. 3 Зачинена після першої світової війни. Український посольський клуб безрезультатно звертався до Люблинського воєводи з проханням дати дозвіл на відчинення закритих церков на Великодні свята 1924 р., серед яких була зазначена і колемчицька. 4 Зруйнована польською владою під час акції нищення церков у 1938 р. 5

Зі збережених в архіві фотографій 1930-х рр. 6 видно, що сільська церква розташовувалась на невисокому пагорбі відокремлено від сільської забудови. Це була дерев’яна тридільна безверха будівля. Складалася з ширшої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягав гранчастий вівтар з невеликою ризницею при південній стіні, а з заходу – низький невеликий присінок. Наву вкривав повний чотирисхилий ґонтовий дах, увінчаний на гребені невеликим ліхтарем з маківкою. Вівтар був вкритий п’ятисхилим, а бабинець – трисхилим дахами. Стіни церкви були шальовані вертикально дошками і лиштвами.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 262, аркуш 38.