Церква Покрови

Церква Покрови

Кольчино. Церква Покрови пр. богородиці, 1882 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 223.

Кольчино Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1882. (УГКЦ)

У 1692 р. згадано про Кольчино як філію Шелестова і про стару дерев’яну церкву на старому цвинтарі. Наступна згадка про дерев’яну церкву належить до 1778 р.

Теперішня церква збудована в стилі провінційної базиліки. Над входом написано дату 1882 p., але люди твердять, що церкву спорудили давніше (можливо, в 1837 р.).

У 1960 р. інтер’єр було розмальовано. Близько 1980 р. місцевий художник Василь Кость вирізав іконостас та намалював ікони. Старий іконостас знищили. Згадують, що на зворотному боці був напис латинкою.

У 1982 р. церкву зовні поштукатурено. У 1996 оновлено малювання інтер’єру. Храм повернуто греко-католикам.

Мурований хрест біля церкви поставили в 1924 р. Петро Іобак та його дружина Марія Пацкан.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 223.