Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:605 піксел

Рисунок О. Бойко Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 216.

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Томашівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Вперше існування згадується у 1749 р., коли священик цієї церкви був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 1 У акті візитації 1775 р. означена як дерев’яна з одною маківкою. 2 У1829 р. зведено нову дерев’яну будівлю на місці давнішої. 3 З 1875 р. – православна, філія парафії Жуличі. У 1892 р. коштом громади виставлено нову дерев’яну однобанну церкву. 4 Судячи зі збереженої фотографії, церква була не новозбудована, а ґрунтовно перебудована. 5

Зачинена після першої світової війни церква зруйнована польською владою під час акції нищення церков на Холмщині 25 червня 1938 р. 6

Церква була традиційною тридільною будівлею. Ширшу квадратову в плані наву вкривав чотирибічний наметовий дах, увінчаний великим сліпим ліхтарем з цибулястою банею. Рівновисокі наву і бабинець вкривали двосхилі причілкові дахи. До південної стіни вівтаря прилягала невелика прямокутна захристія, вкрита односхилим дахом. Стіни церкви були шальовані вертикально дошками і лиштвами, завершені профільованим ґзимсом. Вхід в західній стіні бабинця підкреслював двосхилий причілковий дашок.

1. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1883, T4. – S. 191.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

5. Przegląd prawosławny. – Białystok, 1998. N7. – S. 8.