Церква св. Кузьми і Дем’яна

Найдавніші згадки походять з документів 1540 р. 1 У люстрації Тишовецького староства 1570 р. 2 село назване Перевала або Клятви. В записах актових книг Холмського гродського суду за 1639 р. згадується місцевий священик Іов. 3 У 1661 р. король Ян Казамир надав грамоту на відновлення церков Холмської єпархії і повернення їх фундушів: “… багато церков знайдується в дієцезії владиків Холмського і Белзького, так вогнем неприятеля, як і через інші випадки знищених, спустошілих, особливо в землі Холмській і воєвідстві Белзькім… “. 4 Серед переліку знищених церков є і клят-вівська. У акті візитації 1731 р. єпископа Феліціана Володковича описана дерев’яна будівля з одною банею на світловому восьмерику над навою і дзвіницею над бабинцем. 5 Ймовірно, що ця будівля згоріла, бо акт візитації 1775 р. єпископа Максиміліана Рилла подає опис нової дерев’яної церкви з трьома банями, бляхою критими. 6 З 1875 р. – православна. Згоріла у 1884 р. 7

Громада звернулася до єпархіального управління з просьбою про будову нової, а сама звела тимчасову невелику однобанну будівлю, освячену 28 липня 1885 р. 8 Проект нової церкви розробив томашівський повітовий архітектор за “нормальним” синодальним проектом 1876 р. 9 Його затверджено у 1886 р., але будівництво не здійснено з браку коштів. 10 У 1908 р. новий проект дерев’яної будівлі виконав єпархіальний архітектор Александр Пуринґ. 11 Збудовано коштом уряду і громади та стараннями священика Теодора Павловського церкву освятив єпископ Євлогій 4 липня 1910 р. 12 Згідно з розповідями старожилів, нагадувала церкви в Матчі і Забірцях. Зачинена після першої світової війни. Зруйнована 24 червня 1938 р. 13

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 183.

2. Жерела до істориї України-Руси. Том VII. – Львів, 1903. – С. 298.

4. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – C. 327- 328.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 779, а. 53а.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774. 7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Rząd Gubernialny Lubelski, Sygn, 1884:19.

9. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Rząd Gubernialny Lubelski, Sygn. l884:19.

10. Там само.