Церква св. Івана Богослова

Розмір зображення: 800:795 піксел

Перша дерев’яна церква була збудована у 1703 р. 1 Як свідчить акт візитації 1726 р., церква “сама дерев’яна, велика, нестара. На церкві баня одна, а на дзвіниці друга, обидві з хрестами, опадають. Дах ґонтовий, дірявий… ”. 2 У 1854-1861 рр. на її місці була збудована нова мурована споруда коштом дідича Станіслава Сервінського3 і його жінки Соломії, обладнана органами. 4 Проект споруди дідичі замовили в архітектора Яна Алібати5. З 1875 р. – православна. У 1886 р. коштом дідича де Розенвета збудовано окрему дерев’яну дзвіницю. 6 Про це свідчить і різьблений напис, розташований на брусах по периметру всередині дзвіниці: “Матеріал пріобрет… свящ. о. Антонием Калиневич у помещика Г. Розєнвєрта плотник был И. Янчук построєна в 1886 г.”. Ремонтовано церкву у 1909 р. 7 Після першої світової війни перетворена на костел і перебудована після 1921 р. 8

Розташована на околиці села на рівній ділянці. Мурована дводільна споруда. Складається з великої квадратової в плані нави, до якої зі сходу прилягає вищий прямокутний вівтар, а з заходу – невеличкий прямокутний присінок. Нава вкрита великим пірамідальним наметовим дахом, увінчаним великим восьмибічним сліпим ліхтарем з шоломовою банею. Нижчий вівтар вкритий трисхилим дахом, а ще нижчий присінок – двосхилим. Кути нави фланковані восьмибічними колонами, увінчаними шоломовими маківками. Тиньковані стіни нави завершені антаблементом з чотирипелюстковими розетами та профільованим ґзимсом. Окрім західного входу в присінку, підкресленого порталом, влаштований південний вхід у вівтар.

На північний захід від церкви розташована дерев’яна стовпова, квадратова в плані дзвіниця з незначно нахиленими досередини стінами, шальованими горизонтально дошками. Вкрита дзвіниця пірамідальним наметовим дахом.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 306.