Костел найсвятішого серця Ісусова

Klemensów – par. Najświętszego Serca Jezusa

Klemensów-Park, 22-461 Michalów,

Proboszcz: ks. Ryszard Wróbel 1954-1981-1997)

Wikariusze: ks. Piotr Sobczuk (1970-1996-2007); ks. Dariusz Bucior (- 2007)

Do parafii należą miejscowości: Bodaczów, Deszkowice II, Klemensów Osiedle, Klemensów Park, Kulików, Michalów, Niedzieliska Kol.

Odpust: niedziela po Uroczystości NSPJ

Liczba mieszkańców: 3994

Historia parafii:

Jeszcze w w. XIX Klemensów należał do parafii Wielącza, a ostatnio do Szczebrzeszyna. W latach 1744-1746 wybudowano tutaj barokowy pałac (letnia rezydencja Zamoyskich), rozbudowany przez Henryka Ittara w latach 1810-1813 i następnie przez Henryka Marconiego w latach 1826-1841. Położony w obszernym parku krajobrazowym. Od r. 1794 istniała w pałacu kaplica dostępna dla wiernych. Po II wojnie światowej przy kaplicy pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, dobudowanej do pałacu, zaczęto tworzyć punkt duszpasterski. Pierwsze misje odbyły się w r. 1966, a w r. 1971 peregrynacja obrazu MB. Od r. 1946 zaczęto obchodzić uroczystości odpustowe. Samodzielny punkt duszpasterski utworzono w r. 1974. Powstał on z miejscowości poprzednio należących do parafii: Szczebrzeszyn, Wielącza (Bodaczów i kol. Niedzieliska) i Tworyczów (Kulików). W pałacu istniała również kaplica półpubliczna. W kaplicy są 3 ołtarze drewniane: w głównym duży krucyfiks, a w bocznych obrazy Serca Pana Jezusa oraz MB.

Kościół parafialny, pw. MB Nieustającej Pomocy, w Klemensowie, od r. 1997 w budowie, wg projektu inż. Władysława Frąckiewicza z Krasnegostawu, trzynawowy, z boczną kaplicą poświęconą św. Florianowi. Na zapleczu sale: konferencyjna, dla młodzieży, ministrantów, Legionu Maryi, pomieszczenie na bibliotekę parafialną oraz pokoje gościnne.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica w Bodaczowie, pierwotnie punkt katechetyczny.

2. Kapliczki przydrożne i krzyże: ok. 20

C. Cmentarz grzebalny, założony w r. 1995, częściowo ogrodzony, o pow. 3 ha.

Odpusty:

Najświętszego Serca Pana Jezusa (I niedziela po uroczystości),

św. Floriana (niedziela po 4 V).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.00, 12.00, 16.00 (18.00)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1959

małżeństw od r. 1959

zmarłych od r. 1994

Kronika parafialna od r. 1948

Lista proboszczów: ks. Jacek Żórawski, ks. Józef Zwolak

Powołania z terenu parafii: O. Henryk Stempel (OMI), ks. Tomasz Traczykiewicz (archidiec. lubelska), ks. Marian Pasieka (archidiec. lubelska), ks. Marian Kłus, br. Kazimierz Wawryk (MIC), s. Małgorzata Wawryk (Zgr. Sióstr Służebnic Jezusa w Eucharystii), s. Teresa Dołba (SAPU)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: KSM, Ruch Światło-Życie, Legion Maryi, Apostolstwo Dobrej Śmierci, Koło Przyjaciół Radia Maryja, parafialny zespól charytatywny, ministranci

Czasopisma wydawane przez parafię: “Przymierze” – miesięcznik

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Bodaczowie, Gimnazjum Publiczne w Michalowie, Szkoła Podstawowa w Bodaczowie, Szkoła Podstawowa w Michalowie