Кам’янське м

2011 р. Дніпродзержинськ: люди хочуть зберегти цвинтар де ховали жертв Голодомору

Увічнити пам’ять жертв Голодомору вимагають від влади мешканці Дніпродзержинська. У місті зберігся єдиний цвинтар, де ховали жертв Голоду 1932-33 років. Люди обурені – на цьому, хоч і закритому кладовищі, постійно відбуваються нові поховання, які руйнують пам’ятне місце.

Юрій та Людмила Циганок уже десять років борються із підзахороненнями на Романківському кладовищі. Адже нові могили копають поверх старих – а це руйнує захоронення 1932-33 років. Щоби захистити цвинтар – подружжя орендувало більшу його частину і власним коштом встановило паркан. Проте, кажуть – це мало допомагає. Необхідне втручання влади.

Щоби на кладовищі жертв голодомору не копали нових могил – цвинтар, на думку захисників, мають віддати на баланс комунального підприємства ритуальних послуг.

У підприємстві ритуальних послуг підтверджують – нові захоронення на Романкіському кладовищі не законні. Але люди ці попередження ігнорують. Адже частина цвинтаря не належить нікому. Тому платити за поховання там – не треба.

Історики кажуть: Романківський цвинтар – єдине у місті захоронення жертв Голодомору 1932-33 років. На інших могилах загиблих у голодні роки давно височіють новобудови.

Щоб уберегти кладовище від руйнації, Міністерство культури має визнати його історичною спадщиною. А для цього, за словами фахівців, міська влада має підготувати документи, які підтверджують унікальність захоронень. Своєю чергою місцеві чиновники від коментарів відмовляються.

Марія Вяткіна, Андрій Ковбаса