2011 р. Невдала реставрація – причина обвалу найбільшої башти Кам’янець-Подільської фортеці

Лариса Світловська

Турки у 17-му столітті і комунальники у 20-му – більше нікому не вдавалося зруйнувати Кам’янець-Подільську фортецю. Невдала реставрація – причина обвалу найбільшої башти легендарної фортеці, – висновок фахівців. Зведену в середині 16-го сторіччя так звану нову або ж Велику вежу наприкінці 90-тих уже 20-го сторіччя ремонтували комунальники. Реставраторів до роботи не запросили, понадіялися на власні сили і вміння. Тепер дітище військового інженера і будівничого Йокуба Бретфуса – під загрозою повного руйнування.

Лариса Світловська, журналіст:

Нова Західна башта-наймолодша та, водночас, найбільша з усіх веж Старого Замку. За чотириста років вона була зруйнована лише один раз – у 17-му столітті турецькими військами. Цього року стіна башти обвалилась через надмірне зволоження конструкції. Такий висновок зробили фахівці інституту Укрзахідпроектреконструкція.

Директор музею-заповідника каже: наприкінці дев’яностих башту реставрували. Але не фахівці-реставратори, а комунальники. В цьому українські науковці й їхні колеги з Польщі бачать причину руйнувань.

Віктор Травінський, директор Кам’янець-Подільського державного музею-заповідника:

Були допущені люди, які не є фахівцями в галузі реставрації. Люди виграли тендер, це фірми, які вчора ще займались ремонтом під’їздів, а сьогодні займаються пам’ятками архітектури.

Гендиректор Національного історико-архітектурного заповідника “Кам’янець” вважає: в обвалі стіни винні й столичні проектанти. За авторським задумом башта не мала даху, а водовідведення було спроектовано з порушенням технологічного процесу. Відтак дощова вода впродовж трьох років йшла в стіну. Через надмірне зволоження вона зсунулась і потягнула за собою верхню, вже відреставровану.

Василь Фенцур, гендиректор Національного історико-архітектурного заповідника “Кам’янець”:

Крім того, не цільний блок був водомета водовідведення, а з кусків. Через ці стики також не забезпечена гідроізоляції. На місці примикання залізобетонної плити до водометів також була відсутня гідроізоляція і не належний нахил самої плити.

Валентина Лобова – реставратор майже з тридцятирічним стажем. Вона переконана – причина обвалу стіни башти не лише у водовідведенні. За перспективним планом реконструкції фортеці, на цій башті мало бути дерев’яне перекриття, а не залізобетонне. Це грубе порушення, яке допустили проектанти.

Валентина Лобова, завідувач сектора реставрації Національного історико-архітектурного заповідника “Кам’янець”:

Не розроблені вузли були, і взагалі воно інородне, залізобетонне перекриття тут інородне, тут, для цієї башти, і тому воно не працювало. Там мав бути кам’яний стовп, на який би це перекриття впиралося. А так як вони не знайшли кам’яний стовп, вони зробили залізобетонне перекриття.

Мер Кам’янця-Подільського запевняє: помилку попередньої міської влади врахують. Тепер до реконструкції пам’яток історії допускатимуть лише досвідчених фахівців. Причому місцевих, щоб було з кого питати.

Михайло Сімашкевич, Кам’янець-Подільський міський голова:

Враховуючи те, що на реставрацію башти були витрачені державні кошти, і чималі державні кошти, цим займаються правоохоронні органи. На сьогоднішній день витребувані практично всі документи, які були в нас в розпорядженні, і крім того ще займається комісія. Рішення буде прийматись відповідно до статті 97 кримінально-процесуального кодексу.

Працівники заповідника сподіваються, що після остаточних висновків експертів, за фактом обвалу стіни найбільшої башти старого замку буде порушена кримінальна справа.