2008 р. Римо-католицькі монахині відсудили монастир у Язловецької сільради

Дата: 23.01.2008

Господарський суд Тернополя 21 січня визнав незаконним та скасував рішення Язловецької сільради, котра відмовилася визнати право власності згромадження сестер непорочного зачаття діви Марії на частину будівель монастиря.

Суд визнав це право черниць і в разі неподання Язловецькою сільрадою апеляційної скарги на вказане рішення суду, право власності зареєструє Бучацьке районне бюро технічної інвентаризації, повідомив кореспондент РІСУ у Тернополі Володимир Мороз.

У сільраді запевняють, що не будуть оскаржувати рішення суду, але зазначають, що уже оскаржують саме рішення голови Тернопільської обласної адміністрації від 11 травня 2002 року, яким будівлі передали Згромадженню.

На судове засідання, призначене на 21 січня, представники сільради, бюро технічної інвентаризації та обладміністрації, чиї інтереси зачіпає справа, не з’явилися. Прийшли тільки представники Згромадження та їх адвокат Людмила Семененко.

Суд постановив позов Згромадження задовольнити і визнати право власності на центральну частину монастиря та ліве крило приміщень. Водночас суддя зауважив, що 8 лютого суд розглядатиме справу про оскарження згаданого розпорядження голови Тернопільської обладміністрації від 2002 року.

Адвокат Л. Семененко має намір звернутися до суду з клопотанням про залучення Згромадження до участі у справі в якості третьої особи, оскільки вирішення цього спору може вплинути на права та обов’язки Згромадження.

У Язловецькій сільраді про рішення суду знали уже через декілька годин після його появи. “Ми не проти того, аби передати їм будівлі у довгострокове користування без жодних оренд. Не забороняємо їм поширювати Слово Боже. Але громада дуже обурена тим, що будівлі хочуть приватизувати, бо це є пам’ятка архітектури місцевого і національного значення. Я не думаю, що десь за кордоном нам дуже віддають наші пам’ятки,” пояснює позицію сільради її голова Марія Футрин.

Голова сільради вважає розпорядження голови обладміністрації 2002 року незаконним і саме тому, за її словами, документ оскаржують.

Як зазначала під час розгляду справи адвокат Л.Семененко, сільрада взагалі не мала права приймати будь-якого рішення щодо монастиря, і бюро технічної інвентаризації вчинило порушення, відіславши сестер-непорочниць за дозволом до сільради. Адвокат наголошує, що це питання згідно зі статтею 17 Закону України про свободу совісті та релігійні організації віднесене до компетенції голови обладміністрації, а не сільради.

Джерело: РІСУ