Українці в Явожні

Іван Парнікоза

В 1990–х рр. зусиллями Фундації святого Володимира, а також представників влади міста Явожна: мера Анджея Венгляжа (Andrzej Weglarz) та радної Брабари Сикори (Barbara Sikora) публічні заклади Явожна приймали не одну подію присвячену українській культурі. При цьому був задіяний . Першою подією стала в 1992 р. «Українка в Явожні» – виставка графіки випускниці відділу графіки Варшавськогої академії мистецтв Арети Т. Федак, 31.03.1995 р. стала місцем акції поєднання «Шевченко в Явожні». 1994 р. в цій же бібліотеці відбулася виставка Тирса Венгриновича, «Підкарпатські церкви» (“Cerkwie Podkarpacke”). Традиційно усі ці події супроводжувалися відвіданням березового хреста на могилі біля табору в Явожні, запаленням лампадок та молитвами. Представники локальної влади Явожна зробили кроки в напрямку формування нового іміджу цього невеличкого містечка Сілезії серед українців. Кульмінацією стало відкриття пам’ятника на місці поховання жертв Явожна 23.05.1998 р. за участі президентів О. Квасневського та Л. Кучми.

Міська бібліотека (Miejska Biblioteka Publiczna w Jaworznie)

Джерела:

Michna E. Obóz w Jaworznie w narracjach członków łemkowskiej wspólnoty pamięci Obóz dwóch totalitaryzmów Jaworzno 1943-1956 Redakcja Adrian Rams, Tom 3. Muzeum miasta Jaworzna -Jaworzno 2018 – S. 77-91.