Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 586:800 піксел

Ярок. Церква Різдва пp. богородиці, 1802 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 43.

Ярок Ужгородський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1802. (УГКЦ + УПЦ)

У 1751 р. в селі була гарна дерев’яна церква св. Миколи з усіма образами та двома дзвонами, “благословена от архіпресбитера Середнянського”.

Нині тут – базилічна церква з високою бароковою вежею, що несе три дзвони, та бароковими завершеннями над вівтарем і бічними апсидами. Висота храму 22,5 м, довжина – 17 м, ширина – 9 м. У шематизмі 1883 р. церкву датують 1877 р. Згідно з написом на хорах церкву споруджено в 1802 р. Іконостас встановили в 1825 р., казательницю – в 1847.

У 1902 р. капітально відремонтували зовнішні стіни, перекрили турню. Усередині розмалювали стіни, вівтар та іконостас. Коштом Федора Ігната та його дружини поставили хори. Пізніше зовнішній ремонт зробили 1932р. У 1935 р. знову перемалювали стіни, оновлено престол і зроблено нову казательницю. Іконостас оновив художник С. Сарновський з Ужгорода. Останні ремонти зроблено в 1972 р. і 1986 р. Мурований хрест біля церкви поставив Павло Гливка в 1894 р.

Розповідають, що оскільки село розділене на дві частини потоком, то селяни уважно стежили, яка частина внесе більше грошей, щоб там поставити церкву. На місці майбутнього будівництва поставили мурашник, а церкву почали будувати лише переконавшись, що мурашки добре почуваються на цьому місці.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 44.