Дзвіниця

Дзвіниця

Розмір зображення: 800:521 піксел

Матачів. Дзвіниця, 1922, 1952 р. Світлина 1995 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 437.

Матачів Міжгірський район

Дзвіниця. 1922, 1952.

Місцевий переказ твердить, що відома церква в Ізках була перенесена туди з Матачова. Пароха матачівського о. Василя Денечка згадують у написі на церковній книзі в Новоселиці в 1738 р.

Найдавнішою пам’яткою села є кам’яний придорожній хрест. Коли в 1950-х роках хресту загрожувало зруйнування, селяни перенесли його до дзвіниці у верхній частині села. Тепер на старому місці поставлено новий хрест. Традиційну двоярусну дзвіницю спорудив у 1922 р. місцевий майстер Яків Баник. Близько 1952 р. дзвіницю переробили і зробили вищою. Дехто каже, що тоді збудували нову дзвіницю.

Близько 1988 р. шатровий дах і опасання перекрили бляхою. Всередині зберігаються два дзвони – один виробництва ужгородської фірми “Акорд” з 1926 p., а інший відлитий 1817 р. у Пряшеві (майстри Павло ПІміц та Франц Легерер) на замовлення Максима Поповича.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 437.