Могильник

Могильник

Грунтовий могильник біля античного городища Ілурат

Пам’ятка археології

Римський час

Автономна Республіка Крим, Ленінський р-н, с. Іванівка, в 1 км на південний захід.

Загальний опис:

Могильник розташовано на плато в 700 м на південний схід від Ілурату, по обидва боки верхів’їв балки. Могильник грунтовий, тому його межі точно не визначені. Очевидно, могили можуть зустрічатись на значній ділянці плато (близько 10 га) вздовж балки, що проходить з півдня на північ і впадає на заході в струмок. Більшість поховань були зроблені в катакомбах, вирубаних в скелях.

Основні знахідки: посуд римського часу, скляні бальзамарії, інкрустована синьо-зеленою пастою золота підвіска, золота каблучка тощо. Більшість могил датуються 3-2 ст. до н.е.

Могильник виник біля городища римського часу Ілурат.

Перші згадки про некрополь містяться у П. Дюбрюкса в його описі городища Кермен-Келечек в кінці 20-х рр. 19 ст.

У 1947 р. розкопувався археологічним загоном Ленінградського педагогічного інституту.

У 1968-1969, 1979 рр. дослідження проводилися Боспорською археологічною експедицією та експедицією Ленінградського музею історії релігії і атеїзму під керівництвом М.М. Кубланова.

Колекції зберігаються в ЛВІА АН СРСР та Ленінградському музеї історії релігії і атеїзму.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення Кримського обласного виконавчого комітету Ради народних депутатів № 362 від 21.06.1983 р.

Охоронний № : 60.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням Кримського обласного виконавчого комітету Ради народних депутатів № 362 від 21.06.1983 р. встановлена охоронна зона площею 10 га.

Кубланов М.М. Исследование некрополя Илурата // КСИА.- 1971.- № 128.

1. Грунтовий могильник біля античного городища Ілурат. Схематичний план.