Українська громада Ілави

Численні українці в рядах російської армії (зокрема Ізюмський та Єлісаветградський гусарський полки) приймали участь в битві під Ілавою 7-8 лютого 1807 р., яка стала найкривавішою битвою російсько-прусько-французької війни.

Греко-католицька парафія св. Апостола Іоанна, вул. Митрополита Андрія Шептицького (Metropolity Andrzeja Szeptyckiego, 8) в Ілаві заснована в 1990 р. В 1993 р. влада міста Ілава передала парафії покинутий будинок газовні, який перебудовано на церкву. 8 грудня 1996 р. тут відправлено першу службу. Церква була освячена 26 вересня 1998 р. архієпископом Іваном Мартиняком. Стараннями місцевої громади вулиці, на якій розташовується церква надано ім’я митрополита Андрія Шептицького.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»