Ілава м-ко (Iława)

Ілава (пол. Iława, нім. Deutsch Eylau)— місто та ґміна у Вармінсько-Мазурському воєводстві Польщі. Адміністративний центр Ілавського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства. У 1975—1998 роках місто адміністративно належало до Ольштинського воєводства.

Місто лежить на річці Ілавка між південними озерами Польщі Єзьорак та Ілавським. Місто — центр відпочиноку, ґміна — сільськогосподарський регіон.

За даними 2002 року ґміна Ілава має площу 21.88 км², з якої 23 % — фермерські землі і 14 % ліс. Місто займає 1.58 % площі ґміни. За даними 2002 року середній прибуток на мешканця становив 1328,75 злотих (zł). У Ілаві розвивається харчова промисловість (в основоному переробка картоплі і птиці), деревпереробна (меблі), хімічна (парфюми) промисловість, будівництво і будівельні матеріали. Велику роль в економіці міста відіграє туризм.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»