Костел діви Марії - королеви Польщі

Hucisko – par. N.M.P. Królowej Polski

Hucisko, 37-413 Harasiuki,

Proboszcz: ks. Jan Chmiel (1940-1965-1994)

Do parafii należą miejscowości: Hucisko, Hucisko Kol., Kusze, Nowa Wieś, Półsieraków, Ryczki, Sieraków, Wólka Kuszowska.

Odpust: 3 V

Liczba mieszkańców: 1473

Historia parafii:

Parafia rzymskokatolicka erygowana, 23 I 1981 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała z wydzielenia części wiosek poprzednio należących do parafii Krzeszów. Włączona do dekanatu biłgorajskiego. Budowa plebanii w latach: 1982-84, budowa i poświęcenie kaplicy cmentarnej w r. 1995.

Kościół w Hucisku, pw. MB Królowej Polski, budowano od kwietnia do października 1979 r. (22 IV 1979 r. poświęcenie kamienia węgielnego przez bp. Bolesława Pylaka, 18 listopada jego poświęcenie). Od lipca 1980 r. do stycznia 1981 r. był kościołem filialnym Krzeszowa.

Jest to budynek murowany z cegły palonej, w stylu nowoczesnym, pokryty blachą ocynkowaną, jedna wieża wkomponowana w bryłę kościoła, w niej 2 dzwony (Maria i Jan Paweł II). Kościół może pomieścić około 800 osób. Polichromia z lat: 1987-88 (wyk. Włodzimierz Filipiak). Ołtarz, z I poł. XVII w. z obrazem Madonny z Dzieciątkiem, przeniesiony z kościoła NSPJ w Tomaszowie Lub. w r. 1996, odnowiony przez Stanisława Makarę i Janusza Szpyta. Obok ołtarza głównego znajdują się obrazy: MB Królowej Polski, chrztu Mieszka I, ślubów Jana Kazimierza (mal. Janusz Szpyt). Przy kościele są ponadto: zakrystia, sala katechetyczna, kaplica pw. św. Stanisława Kostki. W r. 1997 wykonano ogrzewanie kościoła, w r. 1998 nowe ławki. Organy z r. 1999. Na cmentarzu kościelnym grota z r. 2000.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczka przydrożna w Nowej Wsi.

C. Miejscowości należące do parafii: Hucisko wieś i kol., Kusze, Nowa Wieś, Półsieraków, Ryczki, Sieraków, Wólka Kuszowska.

Odpust: MB Królowej Polski (3V)

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1981

małżeństw: od r. 1981

zmarłych: od r. 1981

Kronika parafialna: od r. 1981

Proboszcz: ks. Jan Chmiel 1940,1965, 1994

Lista proboszczów: ks. Witold Smyk (1981- 1988), ks. Jan Gawroński (1988 – 1994)

Powołania z terenu parafii: ks. Henryk Pokora, ks. Józef Sarzyński(archidiec. lubelska), 3 siostry zakonne.

Instytucje charytatywne: Zespół charytatywny

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Rada Parafialna, KSM,