Дзвіниця

Дзвіниця

Розмір зображення: 741:800 піксел

Веретичів. Дзвіниця XIX ст. Розібрана в 1954 р. Світлина Ф. Заплетала 1921 p. (P. R. Magocsi, F. Zapletal. Holzkirchen in den Karpaten. Wien. 1982.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 327.

Веретичів. Воловецький район

Дзвіниця. XIX ст.

Село засновано в середині XVII ст. У 1880-х роках згадують маленьку дерев’яну церкву, подібну до каплички. Тоді в селі було 97 греко-католиків. Класична верховинська дзвіниця (можливо, згадана раніше церква) стояла на кладовищі до 1954 p., коли її блискавично розібрали внаслідок антирелігійної кампанії.

У кінці XIX ст. історик Т. Легоцький писав, що в цьому селі була маленька, подібна до каплиці, дерев’яна церква. Можливо, йшлося про дзвіницю, що стояла на старому кладовищі. Дзвіниця занепала в кінці 1940-х років унаслідок антирелігійної кампанії, її розібрали за кілька годин у 1954 р.

У 1934 р. в селі збудовано дерев’яну православну церкву Успіння пр. богородиці.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 327, 638.