Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:554 піксел

Веретичів. Церква Успіння пр. богородиці, 1935 р. Світлина 1994 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 638.

Веретичів

Церква Успіння пр. богородиці. 1935. (УПЦ)

Будівництво дерев’яної церкви розпочато в 1934 р. і закінчено в 1935 р. з ініціативи російського емігранта, що опинився в селі у 1930-х роках і проводив релігійні обряди за дуже низьку плату. Головним майстром був Михайло Мучичка. Допомагали йому Юрій Мучичка, Іван Фур, Федір Беца, а дах споруджував професійний інженер з Волівця Михайло Поп.

У 1960-х роках майстер Петро Лях з Волівця вкрив церкву бляхою. Церква маленька, однозрубна, всередині поділена на традиційні три частини. Невеличкий бабинець утворено стовпами, що підтримують хори, а нава має високе аркове склепіння. Споруда не має опасання і розвинутого завершення над вежею. Зовні стіни оббито піками або клинами (дерев’яні дощечки, що при оббиванні утворюють ромбоподібний орнамент) і недавно пофарбовано.

У радянський період церкву намагалися ліквідувати. Голова сільради схилив священика до написання прохання у вищі інстанції про те, що церкву треба закрити.

В 1960 р. церкву оточила міліція та “товариші в цивільному” і зробили спробу винести церковне майно, встигли навіть частково розібрати іконостас, але один з міліціонерів попередив людей, ті прибігли з поля з вилами та граблями і відстояли громадську власність.

Однак 3 жовтня 1961 церкву було знято з реєстрації діючих храмів.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 638.