1998 р. Жовківщина

с. Гребенці. (УПЦ КП)

Церква св. Миколи.

Попередня дерев’яна церква, яка користувалася привілеєм, наданим королевичем Костянтином Собєським 25 червня 1712 р. для священика Якова Тарновського, була збудована коштом громади на місці давнішої у 1734 р. Це була тризрубна трибанна будівля, зведена з соснових брусів на дубових стендарах. Відновлювалася у 1815 та 1835 рр. В 1889 р. замість неї побудовано новий дерев’яний храм.

Розташована на невеличкому узвишші при сільській дорозі посеред села. Тризрубна триверха будівля. Складається з ширшої квадратової в плані нави, до якої з заходу прилягає вужчий прямокутний бабинець, а зі сходу – теж вужчий гранчастий вівтар з двома захристіями по боках. Північна велика ризниця сучасна церкві, а південна менша прибудована пізніше. Південний вхід в наву та західний в бабинець підкреслені ґанками, вкритими двосхилими дахами. Рівновисокі стіни надопасання основних зрубів завершені світловими восьмериками, увінчаними шоломовими банями, над навою – більшою, зі сліпими ліхтарями і маківками. Церкву оточує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів та приставлені кронштейни, перерване в місцях прилягання ґанків та захристій. До північної стіни нави прибудоване невелике приміщення, сховане під піддашшям. Стіни підопасання шальовані вертикально дошками, а надопасання і восьмериків – дошками і лиштвами. На увагу заслуговують західні фігурні двері, фланковані двома півколонами.

На північний захід від церкви розташована двоярусна дерев’яна стовпова дзвіниця типу четверик на четверику, вкрита пірамідальним наметовим дахом.