Церква Преображення

Церква Преображення

Церква Преображення 1878 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 188].

Дерев’яна церква Преображення 1878 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 104].

с. Гошани (Градівка).

Городоцький.

Церква Преображення Господнього. 1854.

Найдавніші згадки про церкву датуються з 1463 – 1465 pp. Попередня дерев’яна церква походила з 1735 р. У 1770 р. парафія отримала привілей від дідички Анни з Ржевусь-ких Гумецької. У 1878 р. (за іншими даними у 1854 р.) збудована на кошт дідича Яна Янка існуюча дерев’яна тризрубна одноверха будівля, восьмерик нави якої вінчає наметова баня з ліхтарем і маківкою. У церкві на над дверима присінку з внутрішньої сторони при останньому ремонті фарбою написана будівельна історія церкви: «Збудована 1878. Ремонт 1956 – 76 – 90». Відновлювалася у 1926 р. Замкнена у 1960 p., використовувалася на колгоспний склад зерна. З 1989 р. знову чинна. На схід від церкви розташована дерев’яна стовпова триярусна дзвіниця, вкрита наметовим пірамідальним дахом, збудована у 1878 р.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 484.

Довідка на сайті