Церква Успіння

Як подає польський дослідник Л. Беньковський, Земовіт IV, фундуючи в місті парафіяльний костел у 1394 р., призначив на нього муровану церкву. 1 На жаль, про неї немає ніяких інших інформацій. У 1531 р. в містечку існувало дві православні церкви. 2 Люстрація 1628 р. згадує декрет польського короля Стефана Баторія 1578 р., наданий міській церкві Успення Пр. Богородиці. 3 У 1623 р. місцевим парохом був священик Василь, 4 а 1653 р. – о. Іван Конторович. 5

У акті візитації 1721 р. вже згадана лиш одна церква Успення Пр. Богородиці. 6 На Білопольському соборі духовенства Холмської єпархії 1749 р. був місцевий парох Лужецький, декан грубешівського деканату. 7 Ймовірно, на початку XIX ст. дерев’яна церква Успення Пр. Богородиці занепала і в місті залишилася лише дерев’яна церква-каплиця св. Каетана. 8 У акті візитації єпископа Михайла Куземського 1870 р. про неї сказано лише, що вона тісна і невелика. У цей час повним ходом йшло спорудження нової мурованої греко-католицької церкви, розпочате в 1869 р. 9 З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни, а в другій половині 1920-х рр. перетворена на допоміжний костел. У 1931-1938 рр. в містечку діяла короткотривала василиянська греко-католицька станиця. 10 Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія, 11 ліквідована після її закінчення. Церква розібрана на початку 1960-х рр.

1. Górak J. Kościoły drewniane Zamojszczyzny. – Zamość, 1986. – S. 87.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.