1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Городище (колись Городище Василіянське).

Сокальський.

Каплиця Успения Пр. Богородиці. 1924.

В селі існував монастир, від якого воно отримало назву. Монастир виник, ймовірно, в XIV ст., а може й дещо скоріше, бо другий помяник, збережений в університетській вінніпезькій бібліотеці, походить з 1484 р. В XVII ст. згадується в селі і жіночий василіянський монастир. У 1767 р. монастир прилучено до Христинопільського і монахів переведено туди.

Стара дерев’яна церква перетворена в парафіяльну. Вона простояла 279 літ. У 1869 р. за ігумена Ігната Кучинського вибудовано нову обширну дерев’яну церкву, мальовану, з невеликим іконостасом. Це була тризрубна одноверха церква з низьким світловим восьмериком, вкритим восьмибічним наметом над навою. Під час першої світової війни вона згоріла.

На її місці у 1924 р. споруджено дводільну безверху дерев’яну каплицю. Вища нава вкрита трисхилим з начілком на західному фасаді дахом. На гребені – ажуровий ліхтар. Над вівтарем – нижчий трисхилий дах. У 1972 – 1989 рр. каплиця була зачинена.

Ваврик М. По василиянських монастирях. – Торонто, 1958.

Чернецкий В. Село Городище Василиянське в повіті Сокальскім. // Книжочка місійна, 1900. – Ч. 2, с. 13 – 18.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 26.