2009 р. Пам’ятна дошка на честь польського короля Ягайла у Городку

Дата: 15.12.2009

Депутатський корпус Городоцької міської ради (Львівщина) дав добро на встановлення пам’ятної дошки на честь польського короля Ягайла на стіні монастиря Преображення Господнього, де, за легендою, захоронене серце Великого князя Литовського та короля Польського. Однак думки у місті стосовно цієї події розділилися. Тому заслужений художник України Роман Опалинський виступив із зверненням до громади міста, в якому пояснив цей задум. Про це повідомив сьогодні, 15 грудня, власкор ЗІКу.

Заслужений художник України Роман Опалинський пояснює мешканцям цього древнього міста, що група українських митців задумала встановити цю бронзову дошку під час Міжнародного мистецького пленеру в Городку ще торік. Текст таблиці уже узгоджено з городоцькими чиновниками та монахами-студитами, які є власниками будівлі.

Роман Опалинський вважає, що встановлення цієї дошки прославить насамперед Городок, бо, з його слів, яке ще місто може похвалитися захороненням серця короля.

Довідка ЗІКу. Існує легенда, що у стіні францисканського монастиря, за заповітом короля Владислава Ягайла, було захоронене його серце. Як свідчать історики, саме завдяки Ягайлу Городок одержав магдебурзьке право у 1389 р., почав розростатися, постали передмістя – Львівське та Черлянське.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»