2009 р. У польському селі відновили унікальний греко-католицький іконостас

У польському селі, з якого силоміць було виселено українців, відновили унікальний греко-католицький іконостас. Дата: 18.05.2009

Небуденна подія відбулася в Ґужанці, що у ґміні Соліна, у горах Бєщадах Підкарпатського воєводства (межує з Львівською областю, Україна. – ЗІК). У місцевому римо-католицькому костелі, який знаходиться у дерев’яній, колишній греко-католицькій церкві святої Параскевії, було освячено відновлений іконостас. Про це повідомило «Польське радіо».

Вважається, що цей іконостас було створено у першій половині 19 століття. Робота над реконструкцією і реставрація іконостасу тривала 5 років. Експерти Міністерства культури і мистецтва РП вважають, що це унікальний пам’ятковий комплекс у масштабах Карпат. Іконостас освятив римо-католицький священник Адам Шаль.

Довідка ЗІКу

Місцевість Ґужанці знаходиться на 45-кілометровій краєзнавчій трасі з Гочви до Чорної, неподалік Солінського озера. Вона охоплює місцевості, де знаходяться пам’ятки дерев’яної та кам’яної архітектури. До Другої світової війни у селі проживали також українці, яких було примусово виселено.