Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Горінчово. Церква Вознесіння Господнього, 1934 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 779.

Горінчово

Церква Вознесіння Господнього. 1934. (УПЦ)

До 1929 р. майже 100% селян перейшло на православ’я. Землю для церкви дав Дмитро Яким, і громада взялася збирати кошти.

Великий внесок зробила Юлія Антонь, що мешкала в Америці. Муровану церкву почали будувати 1934 р. (цю дату зазначено на фасаді), а закінчували восени 1937р., хоча повністю завершено роботи в 1939 р.

Кажуть, що мурував церкву Йосип Пан-цьо з Хуста, а дах робив також хустянин Заяць з помічниками. Причетними до будівництва були куратори Гнат Вурста, Йосип Вурста, Тома Петрецький і дяк Дмитро Шоваг, а першим священиком був Антон Волощук.

У 1968 р. художник Іван Андрішко виконав настінне малювання і намалював ікони, але чотирирядний іконостас роботи різьбяра Дмитра з Кошельова встановили в 1971 р.

У 1987 р. зроблено ремонт стараннями кураторів Івана Бобика й Івана Головки. На головному фасаді зовні намальовано дві композиції: “Святе Вознесіння” – на честь храмового свята та “Святий Михаїл” – на згадку про розібрану греко-католицьку церкву.

На вежі встановлено 5 дзвонів. Найдавніший – роботи будапештського ливарника Ференца Вальзера походить з 1885 р. Два дзвони виготовила ужгородська фірма “Акорд” у 1930 р., ще один – виріб Р. Герольда з 1921 p., а п’ятий відлив А. Дьєполд у Празі 20 липня 1924 р. для православної громади на замовлення Івана Білинця.