Костел Вознесіння діви Марії

Gorajec-Stara Wieś – par. Wniebowzięcia N.M.P.

Gorajec, 22-463 Radecznica,

Proboszcz: ks. Zbigniew Szczygieł (1957-1984-2000)

Rezydent: ks. Michał Radej (1922-1952-1998)

Do parafii należą miejscowości: Dzielce, Gorajec, Gorajec Zagroble, Gorajec Zagroble Kol., Gorajec Zastawie, Podborcze

Odpust: św. Wojciecha (I niedziela po 23 IV), 15 VIII, św. Stanisława Kostki (niedziela po 18 IX)

Liczba mieszkańców: 1700

Historia parafii:

Parafia erygowana, 30 VI 1957 r., przez bp. Piotra Kałwę. Powstała przez odłączenie części terytorium z parafii Mokrelipie. W posiadaniu parafii jest 6 ha ziemi ornej, 0,5 ha łąki i 1 ha lasu, z tego wydzielono teren na świątynię, zabudowania plebańskie i cmentarz grzebalny. Cmentarz grzebalny założono w styczniu 1958 r. Plebanię i budynki gospodarcze wystawiono w latach 1958-1960.

W maju 1957 r. ludność wybudowała prowizoryczną kaplicę drewnianą pw. św. Wojciecha. Powstała ona z przeróbki poniemieckiego baraku, którą przeprowadzili miejscowi cieśle. 9 VI 1957 r. poświęcenia dokonał ks. Wojciech Olech. W następnych latach została rozbudowana, oszalowana i zakonserwowana (1960-1969). Kaplica ta służyła parafii przez 25 lat.

W 1975 r. rozpoczęto budowę nowego kościoła z kamienia sprowadzonego z Józefowa Biłgorajskiego, wg projektu prof. archidiec. Jana Bogusławskiego z Warszawy (projektant kościoła w Stalowej Woli). Budowę w stylu nowoczesnym zakończono w 1982 r. Konsekracji dokonał bp Bolesław Pylak. 15 VIII 1982 r., pw. Wniebowzięcia NMP. W wieży kościoła są 3 dzwony: “św. Wojciech”, “Maria”, “św. Stanisław Kostka”, wykonane w Przemyślu przez firmę Felczyńskiego w 1962 r., konsekrowane 15 VIII 1963 r.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Figura przydrożna w Gorajcu, w pobliżu kościoła, murowana, z r. 1683.

C. Cmentarz parafialny założony w styczniu 1958 r., w kształcie połowy trapezu o pow. 1,27 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy metalowych słupach

O d p u s t y:

św. Wojciecha MB (niedziela po 23 IV),

Wniebowzięcia NMP (15 VIII- główny)

św. Stanisława Kostki (niedziela po 18 IX).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.30, 15.00 (16.00)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1957

małżeństw od r. 1957

zmarłych od r. 1957

Kronika parafialna od r. 1957

Lista proboszczów: ks. Michał Radej (1957 – 1999)

Powołania z terenu parafii: ks. Aleksander Bizior, ks. Stanisław Małysz, ks. Józef Siemczyk (archidiec. lubelska), ks. Henryk Olech (archidiec. lubelska), ks. Stanisław Wypych (arch lubelska), O. Stanisław Komornik (OFM), ks. Mieczysław Olech (SAC), ks. Stanisław Wójtowicz (SAC), ks. Stanisław Jaskuła (SCJ), ks. Mieczysław Piwowarek (SCJ), ks. Bolesław Potomski (CM), ks. Stanisław Wypych (CM), ks. Józef Zybała (CM), s. Maria Wolanin (FMM), s. Helena Wojtaszek (Zgromadzenie Małych Sióstr Karola de Foucauld), s. Helena Nalepa (FMM), s. Jana Furmanek (CSSH), s. Maria Olech (USJK), s. Stanisława Wójtowicz (CSDP), s. Maria Potomska (CSDP)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Wojciech Olech, ks. Stanisław Szczepanek

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: KSM, III Zakon św. Franciszka, Koła Żywego Różańca, Koło Misyjne Dzieci, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Gorajcu, Szkoła Podstawowa w Gorajcu