2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:472 піксел

Рисунок Оксани Бойко за: Kostkowski В. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 144.

Вперше церква згадується у візитації єпископа Иосифа Левицького 1721 р. 1 У 1749 р. священик був учасником Біло-польського з’їзду духовенства Холмської єпархії. 2 Акт візитації 1775 р. описує її як дерев’яну будівлю з маківкою над навою та дзвіницею над бабинцем. 3 З 1799 р. ця церква стає філійною парафії у Вакиєві. 4 З 1875 р. – православна. У 1896 р. споруджено нову муровану церкву в іншому місці. 5 За даними дослідника Я. Ґурака нова церква була дерев’яна, зведена у 1904 р. 6 Вона у міжвоєнний час перетворена на костел. Стара дерев’яна церква з дзвіницею на бабинці згоріла у 1943 р. 7 Після другої світової війни на місці мурованої церкви збудовано новий римо-католицький костел.

Згідно з рисунком зі старої фотографії 3. Царика, 8 стара дерев’яна церква була тризрубною будівлею, що складалася з ширшої прямокутної нави, вужчого прямокутного вівтаря та вужчого прямокутного бабинця. Наву і вівтар вкривали двосхилі причілкові дахи з острішками. Гребінь даху нави вінчала барокова маківка на сліпому восьмибічному ліхтарі. Над бабинцем здіймався четвериковий ярус дзвіниці, вкритий наметовим дахом з відкритою голоснико-вою галереєю під ним.

1. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.