Церква Успіння

Церква Успіння

Голубине. Церква Успіння пр. богородиці, 1824, 1837 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 277.

Голубине Свалявський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1824, 1837. (УПЦ)

У 1692 р. ішлося про давню церковну дерев’яну церкву св. Марії з двома малими ділянку. У 1733 р. є згадка про стародавню дзвонами. Вдруге дерев’яну церкву згадують в 1797 р. Тоді філії були в Солочині, Поляні, Уклині, Дицьковиці, Сускові і Йобовиці. На поч. XX ст. населення села становило 857 осіб греко-католицького віровизнання. Теперішня церква – типова мурована базиліка, матеріал на яку поміщик виділив ще 1808 р.

Церкву споруджено 1824 р. за священика Андрія Кривянського, а вежу збудували 1837 р. за о. Йосипа Лупеша. Отже, написана на церкві дата – 1893, є, можливо, роком ремонту. У червні 1897 р. у вежу вдарила блискавка і дуже її пошкодила. Царські двері вирізав монах з Буківця Михайло Ряшко в 1969 за священика Геогргія Довбака, кураторів Василя Молнара та Василя Годованця. Біля церкви стоїть кам’яний хрест з 1904 р.

Останній греко-католицький парох Адальберт Грабар був в’язнем сталінських концтаборів з 1949 до 1956 р.

Відроджена греко-католицька громада пристосувала для богослужінь колишню дяківню, яку було освячено в кінці серпня 1997 р.