Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Голятин. Церква Вознесіння Господнього, 1909 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 431.

Голятин Міжгірський район

Церква Вознесіння Господнього. 1909. (УПЦ)

У 1751 р. в селі стояла дерев’яна церква св. Архангела Михайла, “шинґлями крита. Всіми образами украшена, не знати от кого благословенна… Книги церковні всі. Звони три…”

У 1801 р. згадують дерев’яну церкву на 300 вірників. Ця церква згоріла в 1902р., після чого збудували дерев’яну каплицю, що ще стояла в 1923 р.

Новозбудовану кам’яну церкву благословив о. Роман Годинка 2 грудня 1909 р. У 1937 р. майстер Товт перекрив дахи.

У 1938 р. зроблено великий ремонт церкви. Підприємець Золтан Клайне виставив кошторис робіт на 260 тисяч корон. Всі етапи робіт контролював єпархіальний інженер Е. Еґреші.

У Голятині народився відомий закарпатський історик греко-католицький священик Іван Дулишкович (1815 – 1883).

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 431.