Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 789:800 піксел

Глибоке. Церква св. арх. Михайла, 1856 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 32.

Глибоке Ужгородський район

Церква св. арх. Михайла. 1856. (УГКЦ)

У селі на пагорбі, віддалена від дороги, стоїть типова мурована церква з бароковим завершенням вежі. На стінах при вході зазначено, що церкву добудовували в 1922 р. й оновлювали в 1977 р. Значний ремонт зроблено також у 1932 р. Іконостас встановили в 1928 р. за священика о. Михайла Пензеля. Збереглися прізвища фундаторів ікон. “Тайну вечерю” фундував Михайло Голич з дружиною, “Св. Миколая” – Петро Баб’як з дружиною, “Св. Михаїла” – Михайло Лазарь. Образи Ісуса Христа та Богородиці намалював И. Пал у 1992 р. У селі є також римо-католицька церква, що належить місцевим словакам.

У 1893 р. в селі сталася трагічна подія: 20 вересня ужгородський бляхар Петро Древей впав із вежі церкви, яку вкривав бляхою, і через кілька днів помер. Мабуть цей сумний випадок став мандрівним сюжетом, що його переказують у селах Ужгородщини.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 32.