Церква св.Михаїла

Гільче

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 334.

Hulcze – par. Najświętszego Serca Jezusa

Hulcze, 22-540 Dołhobyczów,

Proboszcz: ks. Janusz Dudzicz (1965-1991-2004)

Do parafii należą miejscowości: Chochłów, Horodyszcze, Hulcze, Hulcze PGR, Kościaszyn PGR, Liwcze, Liwcze PGR, Sulimów, Sulimów Kol.

Kościoły filialne: Kościaszyn, Sulimów

Kaplica: Liwcze

Odpust: niedziela po Uroczystości NSPJ

Liczba mieszkańców: 974 zameldowanych/ faktycznie mieszka 900 osób

Historia parafii:

Parafia w Hulczu została wydzielona z terenu parafii Waręż w 1951 r. na skutek ustalenia nowej granicy państwowej między Polską a Związkiem Radzieckim. Z części parafii Waręż, która pozostała w granicach Polski utworzono parafię w Hulczu. Jako kościół służyła parafii, przez pewien czas, była cerkiew greckokatolicka drewniana z r. 1869.

Świątynia ta spłonęła w 1973 r. W latach: 1975-1978 wzniesiono obecny, murowany, kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Sulimów – dawna cerkiew filialna greckokatolicka.

2. Kościół filialny, pw. św. Jana Nepomucena, w Kościaszynie. Wzniesiony zapewne ok. poł. w. XIX. Orientowany. Drewniany, konstrukcji zrębowej, oszalowany. Jednoprzestrzenny. Na rzucie prostokąta zamkniętego od strony wschodniej trójbocznie, z zakrystią od południa. Dach dwuspadowy, z wieżyczką na sygnaturkę; od strony zachodniej szczyt z wydatnym okapem wspartym na czterech słupach; kryty blachą. W szczycie rzeźba św. Jana Nepomucena ludowa z w. XIX. Trzy ołtarze o charakterze ludowym z w. XIX, przeniesione z cerkwi, z obrazami Chrystusa Milatyńskiego i św. Mikołaja z r. 1861. Feretron pocerkiewny z obrazami: Trójcy św. i Wniebowzięcia Matki Bożej z r. 1861. Obraz Uśpienia św. Anny z r. 1865. Rzeźba nierozpoznanej świętej barokowa. Dwa krucyfiksy barokowo-ludowe z w. XIX. Pająk drewniany klasycystyczny z 1. poł. w. XIX. Lampa wieczna cynowa ok. poł. w. XIX.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Hulczu, czynny, założony przed r. 1859, w kształcie wydłużonego pięcioboku o pow. 1,15 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

2. Cmentarz przykościelny, dawniej przycerkiewny i grzebalny w Hulczu, nieczynny, użytkowany do II poł. w. XIX, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,7 ha, ogrodzony metalowymi przęsłami przy kamiennych słupach, na podmurowaniu oraz drutem na betonowych słupach

3. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Kościaszynie, czynny, założony pod koniec w. XIX, kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,54 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

4. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Liwczu, czynny, data założenia nie jest znana, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,26 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach.

5. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki i rzymskokatolicki w Sulimowie, czynny, założony w II. poł. XIX w., w kształcie czworoboku o pow. 0,28 ha, z podziałem na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

6. Cmentarz rzymskokatolicki w Sulimowie Kol., czynny, założony w r. 1928, w kształcie wydłużonego prostokąta o pow. 0,1 ha, ogrodzony metalową siatką przy betonowych słupach

Odpust: Najświętszego Serca Pana Jezusa (niedziela po uroczystości)

Msze św. w niedziele i święte, godz.: 8.00 (filia), 9.30 (filia), 11.00, /18.00 (filia – sobota)/

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1784

małżeństw od r. 1784

zmarłych od r. 1784

Kronika parafialna od r. 1951

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: III Zakon św. Franciszka, Koła Żywego Różańca, ministranci, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Hulczu, Szkoła Podstawowa w Hulczu