Церква Успіння (стара)

Розмір зображення: 589:800 піксел

Ґаничі. Церква Успіння пр. богородиці, 1810 р. і дзвіниця. Розібрана 1966 р. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske Rusí. Praha. 1929.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 554.

Церква 18 ст. Розібрана у 1974 р., збереглась дзвіниця.

Джерело: підписи до картин Олега Ярмолюка з виставки “Втрачені церкви України”.

Ґаничі Тячівський район

В єпископській візитації 1751 р. згадують дерев’яну церкву Успіння пр. богородиці з малою вежею та двома дзвонами, слабо прикрашену образами, а апостолів не було.

У 1801 р. йшлося про стару дерев’яну церкву, що розпадалася і не підлягала ремонту. Того ж року намісницький уряд підготував проект будівництва нової церкви та затвердив бюджет. Громада зі свого боку “крім роботи ручної і возової безплатно даємої, еще 230 ринських додаєт”.

Нову церкву Успіння було збудовано в 1810 р. Це була гарна, граційна споруда з високим готичним шпилем. Церкву зняли з реєстрації 21 листопада 1960 р. Розібрано її в середині 1966 р. за ініціативою тогочасного голови сільської ради. Дзвіниця збереглася і була перенесена до православної дерев’яної церкви, збудованої в 1925 p., куди потрапило і майно зі старої церкви. У 1993 р. збудували нову православну церкву і стара дзвіниця перестала існувати.